11.12.2018
TÜRKİYE'NİN İLK YETKİNLİK VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZİ (MODEL FABRİKA) ASO 1.OSB’DE AÇILDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla Türkiye'nin dijital dönüşümünü hızlandırmak için kurulan Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika) ASO 1.OSB'de düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra Ankara Valisi Vasip Şahin, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Sincan Kaymakamı Abdullah Küçük, ASO 1.OSB Başkan Vekili Mustafa Bozkurt, ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyeleri Serdar Tütek ve Tahsin Ata, Bölge Müdürü Cüneyt Çalık, Bölge Müdür Yardımcısı Kamil Sunal, İstanbul Sanayi Odası temsilcileri, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı (eski Ekonomoni Bakanı) Mustafa Elitaş , UNDP Türkiye Direktörü Claudio Tomasi ve çok sayıda işadamı katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi'nin (Model Fabrika) açılışında yaptığı konuşmada, Ankara Sanayi Odası,1.Organize Sanayi Bölgesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle kurdukları merkezin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade etti. Merkezin, sanayiye yeni bir bakış açısı getireceğine inandığını dile getiren Varank, yalın üretim ve sanayinin dijital dönüşümüne ilişkin pek çok teorik kavramın pratiğe dönüşeceğini söyledi.
Varank, en az kaynakla, en kısa zamanda, en ucuz ve hatasız üretimi, müşteri talebine de yanıt verebilecek şekilde, en az israfla gerçekleştirmek anlamına gelen "yalın üretim"in, bir iş yapma kültürü olarak yayılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Ülkemizin ilk yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezi olan bu yerleşkede, firmalarımız artık deneme şansına sahip olacaklar. Uzman kadrosu, modern makine ve ekipmanıyla bu merkezde, ilk aşamada kesikli üretim (montaj ve işleme) yapan imalatçılara hizmet verilecek. Altyapı zamanla, sürekli imalat sektörlerini kapsayacak ve dijital dönüşüm uygulamalarını da içerecek şekilde genişletilecek. Teorik eğitimlerin tamamlanmasını müteakip, katılımcılar uygulayarak öğrenme aşamasına geçecekler. Böylelikle hata yapmaktan korkma psikolojisini yenmiş olacaklar” dedi.
ASO 1.OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek ASO 1.OSB’nin kuruluşundan itibaren yaptığı yatırımlar ve attığı adımlarla, ülkemizin en köklü ve güçlü organize sanayi bölgelerinden birisi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP’nin teknik işbirliği ile yürütülen, Ankara Sanayi Odası ve 1. Organize Sanayi bölgemizin uygulama ortağı olduğu ve ülkemizde bir ilk olan bu merkezi Ankara’ya ve Türk Sanayisine kazandırmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Dünyada 10. ülkemizde ilk olan merkezimizin, bölgemizde yer almasına vesile olan Bakanlığımıza, UNDP yetkililerine, Ankara Sanayi Odasına ve emeği geçen bütün kişi ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Proje kapsamında ilk kurulacak merkez olarak seçilmemizin ne kadar doğru bir tercih olduğunu, yapacağımız çalışmalarla sizlere göstereceğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Merkezimizde, işletmelerimizin teknik elemanlarının, israfların ortadan kaldırılarak verimlilik artışının sağlanması, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, kalitenin geliştirilmesi, dolayısıyla maliyetlerin azaltılarak rekabet gücünün artırılması konularında eğitilmeleri amaçlanmaktadır. Merkezimizde bu amaçlara yönelik, yalın dönüşüm ve sanayi 4,0 ilkelerinin tüm uygulamaları sunulacaktır” dedi.
Ankara Valisi Vasip Şahin gelişme ve ilerlemenin bütün toplumların temel amacı olduğunu belirterek, insanların daha müreffeh bir ortamda geleceklerine daha emin bir şekilde bakmalarının bütün ülkelerin hedefleri arasında yer aldığını ifade etti. Üretimin daha kaliteli ve teknoloji yoğun olması gerektiğini kaydeden Şahin, "Özellikle son yıllarda da dijital teknoloji çok daha fazla üretim prosesi içerisinde yer almalı. Bütün bunlar, bunları kullanabilecek beşeri sermayenin iyi yetiştirilmesine bağlı." diye konuştu.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise Türkiye'de büyük firmalarla KOBİ düzeyindeki firmalar arasında 5 kat verimlilik farkı olduğunu dile getirerek, bunun doğal bir sonucu olarak küreselleşen dünyada malların serbest dolaştığı bir ortamda Türk sanayicisinin rekabet etmekte zorlanmaya başladığını kaydetti.
Almanya ziyaretinde model fabrikanın önemini fark ettiğini anlatan Özdebir, şunları söyledi:
"Zaten oraya gitmeden önce de işi beğenirsek finansmanına ortak olmaya, ilkini de yapmaya talip olduğumuzu bildirmiştik. O şekilde yola çıktık. Eğiticilerimizin eğitimlerini yaptık, eğiticiler havuzu oluşturduk ve işletme deneme eğitimleri yaptık. En önemlisi iş yeri sahiplerimize fragman eğitimleriyle aslında burada ne yapıldığını, dünyada üretimin nasıl yapıldığını, yapmış olduğumuz işlerde nerelerde kaçaklarımızın olduğunu, modern dünyada insanların nasıl bir tasarım içinde çalıştıklarını uygulamalı olarak göstermek istiyoruz."diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Valisi Vasip Şahin ve ASO 1.OSB Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılışın ardından merkezi gezen Varank, Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya'dan çalışma konsepti hakkında bilgi aldı ve çalışanlarla sohbet etti.
Açılışın ardından sonra Bakan Varank, ASO 1.OSB’de yer alan Nurus, Hidromek ve PDM Solutions firmalarının fabrikalarını ziyaret etti. Fabrikalarda yetkililerden bilgi alan Varank, Hidromek firmasında iş makinesinin sürücü koltuğuna oturarak, operatörle sohbet etti.